Práce ve stravování (65-51-E/02)

Druh studia: střední vzdělání s výučním listem

Dvouletý obor vzdělání pro chlapce i dívky, ukončený závěrečnými zkouškami s vysvědčením o závěrečné zkoušce a výučním listem.

Uplatnění absolventa

Absolvent ŠVP se uplatní pro činnosti v provozovnách veřejného stravování na úseku výroby, expedice pokrmů a při pomocných činnostech souvisejících s obsluhou hostů. Absolvent samostatně připravuje jednoduché pokrmy české kuchyně, zhotovuje pokrmy teplé, studené kuchyně, připravuje jednoduché moučníky, teplé nápoje, umí pokrmy správně uchovávat a esteticky upravuje pokrm k expedici. Absolvent provádí pomocné práce při přípravě inventáře pro obsluhu hostů.
Absolvent se uplatní při výkonu povolání ve veřejném i účelovém stravování v pozici zaměstnance.

  • Prakticky využívá poznatků o surovinách.
  • Zná výživovou hodnotu surovin, jejich uskladnění a předběžnou úpravu.
  • Využívá strojní zařízení k přípravě výrobků.
  • Řídí se technologickými postupy při zhotovování výrobků.
  • Orientuje se v technologických postupech přípravy výrobků.
  • Připravuje pokrmy studené kuchyně, teplé kuchyně, nápoje.
  • Zhotovuje jednoduché moučníky.
  • Normuje pokrmy a orientuje se v tiskopisech pro příjem a výdej surovin.
  • Připravuje pracoviště na provoz.
  • Řídí se hygienickými předpisy při údržbě pracoviště.
  • Dodržuje bezpečnostní předpisy.
  • Pokrmy správně uchovává a připravuje pokrmy k expedici.
  • Vykonává pomocné práce při obsluze hosta.
Odkaz
Ke stažení